Filme românești disponibile gratuit în întreaga lume

O colecție de zece documentare din portofoliul Fundației de Arte Vizuale (FAV), fondată în 1992 de cunoscutul director de imagine Vivi Drăgan Vasile.

Share
 • Iar ca sentiment, un cristal

  de Bose Ovidiu Paștină
  1986
  Scurtmetrajul documentar ilustrează povestea canotorului Ivan Patzaichin, de 4 ori premiat cu aur la Jocurile Olimpice din anii 1968, 1972, 1980, 1984, cât și triplu laureat cu argint.

 • Via Regis

  Povestea Regelui Mihai I și a familiei sale, în anii exilului. Un bogat material de arhivă ilustrează acest film-confesiune, care are la bază o înregistrare facută la Versoix (Elveția) în noiembrie 1994.

  ...

  A confession of King Michael of Romania, recorded in 1994 in Versoix, Switzerland. The ...

 • Jurnalul unui păpușar de provincie

  Un portret al lui Călin Nemeș, un documentar despre obsesiile și idealurile celui care a fost în primele rânduri ale Revoluției Române la Cluj. Deziluzionat de societatea post-comunistă, Călin Nemeș s-a sinucis în 1993.

  A portrait of Călin Nemeș, the youth who set the flame of the Romanian Re...

 • Omul cu o mie de ochi

  Despre viața și fotografiile lui Iosif Berman (1890-1941).
  „Omul cu o mie de ochi”, cum a fost numit de către Geo Bogza, trimitea material fotografic și în afara țării, la Associated Press, Scandinavian Newspaper Press, ziarului New York Times și altor câteva reviste londoneze. A lucrat mai bine ...

 • Nunți, muzici și casete video

  Movie

  𝗪𝗘𝗗𝗗𝗜𝗡𝗚𝗦, 𝗠𝗨𝗦𝗜𝗖 𝗔𝗡𝗗 𝗩𝗜𝗗𝗘𝗢𝗧𝗔𝗣𝗘𝗦

  2008 - Documentar - România - Regia: Tudor Giurgiu

  O incursiune în culisele nunţilor româneşti, în care fotografi, cameramani şi cântăreţi din toată ţara se explică, îşi spun poveştile de viaţă, prezintă pe viu stiluri de montaj şi, bineînţeles, dau dovada măiestr...

 • Memoria de piatră

  După 40 de ani, Iosif Demian se întoarce în Roşia Montană pe urmele filmului „Nunta de piatră”. Ce-a mai rămas din imaginea sentimentală a acelor locuri? Ce s-a întâmplat cu oamenii? Mai există prezentă în memoria lor echipa de filmare?

  After 40 years, Iosif Demian goes back to the Apuseni mo...

 • Strigăt în timpan

  O cronică neconvențională a Avangardei literare și artistice românești. Filmul reconstituie atmosfera acelor ani de nebunie (1916-1947) în spiritul avangardiștilor cu ajutorul mijloacelor lor specifice (colaj, asociații absurde, etc.)

  Un unconventional chronicle of the Romanian literary and a...

 • Exploratorul / The Explorer

  Regizor / Director: Titus Muntean, Xantus Gabor

  Țara / Country: Romania
  Gen / Genre: Documentar / Documentary

  RO: Filmul urmărește firul vieții lui Emil Racoviță, pionier în cercetarea biologică antarctică, submarină și subpământeană, fondator al unei noi științe, biospeologia și al primului In...

 • O scurtă poveste

  O istorie a filmului de animație românesc de la începuturi până în 1990.

  A history of the animated film in Romania, from its beginnings till 1990.

 • Lindenfeld 1994

  Satul Lindenfeld, înființat de un grup de etnici germani, a fost cândva o așezare prosperă. În prezent, satul are numai trei locuitori, trei bătrâni care trăiesc izolați. Nu le-a mai rămas decât ura unuia față de celălalt și speranța în Dumnezeul de tablă care atârnă crucificat în fața bisericii ...

 • Making of „Nuntă Mută”

  Filmul filmului „Nunta Mută”, regizat de Horațiu Mălăele.

  The making-of video of “Silent Wedding”, directed by Horațiu Mălăele.